måndag 6 maj 2013

Sommarmiddag!

 Förrätt: Laxtoast med potatis- och purjolöksröra
Huvudrätt: Marinerad fläskfilé med fransk potatissallad 
  
I helgen var det riktigt fint väder och nästan sommarvärme så vi bestämde oss för att laga något riktigt somrigt och gott! Till förrätt blev det en laxtoast som vi såg den glade ambulansföraren Per laga på halv 8 hos mig förra veckan, det såg så himla gott ut att vi var tvungna att testa (dock med lite ändringar efter vår smak). Både köttet och potatissalladen borde egentligen förberedas helst några timmar före servering men har man inte tid till det, vilket inte vi hade, så blir det faktiskt gott ändå! En riktig höjdarmåltid var det allt som allt och recepten hittar ni under bilderna!







Förrätt (4 pers):
2 toastbröd
300 g varmrökt lax
ruccola
2,5 dl creme fraice
2 msk majonnäs
2 kalla kokta potatisar
10 cm purjolök
citronpeppar
salt
rödlök
dill
citron
fiskrom

Hacka potatis och purjolök och blanda med creme fraiche, majonnäs, citronpeppar och salt. Rosta två toastbröd och dela dom på hälften i trekanter. Hacka ruccolan. Lägg toast underst, sedan ruccola, sedan lax och efter det potatis- och purjolöksröran. Toppa med finhackad rödlök, en citronskiva, en dillkvist och en stor klick rom!

Huvudrätt (4 port):
Potatissallad: 
1 kg kokt färskpotatis
1 bunte färsk smörstekt sparris
1 skivad rödlök 
kapris
rödvinsvinäger
rapsolja 
dijonsenap
ruccola
socker

Kött:
800 g fläskfilé
rosmarin
rivet skal från en citron
olivolja
vitlök
salt och svartpeppar

Sås:
creme fraiche
färsk dill
färsk gräslök
salt och vitpeppar

Blanda ihop ingredienserna till potatissalladens dressing. Jag kan tyvärr inte säga exakt vilka mått då jag hällde i lite på eget bevåg men vill man kolla upp det så är det bara att googla fransk potatissallad så kommer det många recept. Släng ner potatis, sparris, rödlök och kapris och låt det stå och gotta till sig en bra stund. Blanda ihop marinaden till köttet. Skär fläskfilén i bitar och stek tills den är genomstekt. Låt vila i marinaden så länge som möjligt. Blanda ihop alla ingredienserna till såsen och servera med ugnsbakade körsbärstomater!

3 kommentarer:

  1. Din sås låter lätt och god och fräsch - och betydligt nyttigare än Ingrids goda sås. Där är basen 2 äggulor, 2 dl olja och 1-2 dl grädde, cf eller annan goja. Sedan senap, kapris, vitlök och kryddgrönt. Om du vill testa en annan gång :- )

    SvaraRadera
  2. bjud mig på middag!!

    SvaraRadera
  3. låter också gott, den ska jag testa nästa gång! och dig ida kan jag bjuda på middag imorgon medans vi letar resor!!

    SvaraRadera